Dit is het laatste nieuws

Optimalisatie van processen en aanleveren via SBR bij BDO: Een gesprek met Sander Hertogh-Maas

21 May 2024
Interviews

Sander Hertogh-Maas werkt al meer dan 24 jaar bij BDO. Hij begon onderaan de ladder in de samenstelpraktijk en is nu accountant, tekenbevoegd en heeft zijn eigen klantenpakket. Momenteel is hij betrokken bij het optimaliseren van de processen en IT-dienstverlening, met een focus op SBR. Hij benadrukt de voordelen van het aanleveren van gegevens via SBR, zoals standaardisatie, eenvoud en veiligheid, wat essentieel is met privacygevoelige informatie.

Optimalisatie van processen en aanleveren via SBR bij BDO: Een gesprek met Sander Hertogh-Maas

Het proces van het aanleveren van een jaarrekening via SBR is volgens Sander eenvoudig en gestandaardiseerd. Klantgegevens worden digitaal aangeleverd, waarna de jaarrekening wordt opgesteld met behulp van grotendeels gestandaardiseerde teksten en automatisering. Aan de voorkant merken klanten weinig van het SBR-proces; zij ontvangen de jaarrekening als een PDF-bestand en kunnen deze eenvoudig goedkeuren. “Wij hebben een full-service dienstverlening en zijn constant bezig met het proces te optimaliseren. Dus welke applicaties hebben we nodig en hoe kunnen we dingen automatiseren.” 

BDO investeert continu in het verbeteren van het SBR-proces en het automatiseren van dataoverdracht tussen verschillende systemen. “Het is, omdat het een geautomatiseerd proces is ook eenvoudig. Het staat klaar, een druk op de knop en het is weg,” aldus Sander. “Je hoeft niet bang te zijn dat het kwijtraakt. Dat het op een verkeerd adres wordt bezorgd. Dat is het grote voordeel, het is gestandaardiseerd, vergelijkbaar en het je haalt een stuk variabel eruit waarmee dingen nog wel eens mis kunnen gaan. En zeker in deze tijd met privacygevoelige informatie is dat erg belangrijk.” 

“Het proces van een jaarrekening aanleveren via SBR is heel simpel. We krijgen de gegevens vaak digitaal binnen via ons klantenportal. Daarmee maken we de jaarrekening met gestandaardiseerde software en gestandaardiseerde processen. Klopt alles? Dan checkt de klant of zij akkoord is met het rapport. En vervolgens wordt het aangeleverd aan de bank. Voor de gebruiker is het heel simpel, zij hoeven geen extra informatie aan te leveren.” 

En een succesverhaal? Sander vertelt: “Eigenlijk is iedere aanlevering een succesverhaal. Het feit dat we niet zoveel horen van onze gebruikers zegt al genoeg. We hebben het dusdanig geregeld dat ieder dossier wat we versturen gewoon goed aankomt. Dat is iedere keer weer een succesverhaal.” 

Voor de collega's die jaarrekeningen nog niet aanleveren via SBR moedigt Sander ze aan om dit juist wel te doen. Vanwege de gestandaardiseerde en geautomatiseerde aard van het proces, wat tijd en moeite bespaart en zorgt voor een uniforme en veilige gegevensuitwisseling. “Er is eigenlijk geen reden om het niet te doen.” 

Ralph Verhelst: secuur met security

Wat hebben een IT-architect en een accountant met elkaar gemeen? Ze zijn allebei Pietje Precies als het aankomt op data. En terecht ook. Daarom stellen we graag IT-architect Ralph Verhelst aan je voor, want als er...

12 January 2024
Interviews