In verschillende sectoren richten organisaties zich steeds meer op de uitwisseling van informatie en rapportages over duurzaamheid. Denk aan richtlijnen zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), de Sustainable Financial Disclosure Regulation (SFDR), het Parijs Akkoord, de European Green Deal en de Energielabel C-verplichting. Vanaf boekjaar 2024 vallen bijvoorbeeld grote ondernemingen onder de nieuwe rapportageverplichtingen van de CSRD. Deze richtlijn vereist dat ondernemingen niet alleen hun eigen duurzaamheidsinspanningen rapporteren, maar ook die van hun leveranciers en afnemers. Naar verwachting zullen andere (MKB) ondernemingen in de komende jaren volgen.
De CSRD schrijft ondernemingen voor om uitgebreid te rapporteren over duurzaamheidsinformatie volgens de ESRS. Daarnaast moeten dienstverleners, zoals accountants, een beperkte en mogelijk later een redelijke mate van zekerheid geven over deze informatie. Dit brengt uitdagingen met zich mee, zoals het stroomlijnen van informatiestromen en het standaardiseren van uitvragen om te voldoen aan de rapportageplicht. Handmatige verwerking van deze informatie is vaak foutgevoelig, inefficiënt en kostbaar.
SBR Nexus, een initiatief van grootbanken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank, is opgericht om informatiestromen te standaardiseren en digitaliseren. Door efficiënt gebruik te maken van bestaande infrastructuur kan SBR Nexus banken ondersteunen bij hun duurzaamheidsrapportageplicht. De CSRD vereist dat rapportages worden ingediend in het European Single Electronic Format (ESEF) met behulp van iXBRL, wat aansluit bij de SBR-standaarden.
Ook in de vastgoedsector wordt steeds meer nadruk gelegd op de uitwisseling van duurzaamheidsinformatie. Sinds begin dit jaar is de nieuwe Duurzaamheidsparagraaf (DuPa 2.0) in gebruik genomen, geïntegreerd in de SBR-standaarden. Hierdoor kunnen taxateurs vanuit hun eigen software system-to-system informatie uitwisselen, wat leidt tot een efficiënter en effectiever proces rondom de uitwisseling van duurzaamheidsinformatie. Dit verbetert de datakwaliteit en verwerking, en helpt bij het voldoen aan de rapportageverplichtingen.
In samenwerking met banken en andere ketenpartners richten wij ons op het standaardiseren van de informatie-uitwisseling rondom duurzaamheidsinformatie en de rapportageplicht, waarbij system-to-system uitwisseling van gestandaardiseerde data centraal staat.
Meer weten? Neem contact op met Annemarie van der Pol of Hugo Wouda.