Dit is het laatste nieuws

Veel gestelde vragen en antwoorden over de FT18

15 March 2024
Algemeen

SBR Nexus zet zich samen met haar partners in om het aanleveren van jaarrekeningen via SBR steeds makkelijker te maken. In februari 2024 is de laatste financieringstaxonomie FT 18 geïmplementeerd door de meeste softwareleveranciers. Deze software kunnen accountants, administratiekantoren gebruiken voor het aanleveren van jaarcijfers via SBR aan de drie grootbanken, ABN AMRO, ING en Rabobank.   

V: Is aanlevering via SBR verplicht?

A: op dit moment (nog) niet.

Het beleid voor het al dan niet verplichten van het aanleveren via SBR verschilt per bank. Banken bewegen specifieke klantgroepen om jaarcijfers via SBR aan te leveren. Voor het aanleveren van jaarcijfers is de kredietstructuur van de financiering bij de bank leidend. Jaarcijfers verzenden via SBR is nog niet voor alle klantgroepen mogelijk zoals bijvoorbeeld klanten in de KvK categorie groot.

 

V: De 3 grootbanken zijn de oprichters van SBR Nexus. In hoeverre kunnen andere banken ook aansluiten op dit portaal? 

A: SBR is een open standaard. Iedereen kan hierop aansluiten. Hier worden ook actief gesprekken over gevoerd met andere banken. Indien er interesse is, is het mogelijk om contact met ons op te nemen om aanvullende informatie te ontvangen. Kijk voor onze contact gegevens op Contact - SBR Nexus

 

V: Bij agrarische ondernemingen wil de bank toch meer info als nu in SBR zit?

A: Wanneer jaarcijfers voor een agrarische organisatie moet worden aangeleverd, is er branche/ sector specifieke informatie die hierin wordt meegenomen, bijvoorbeeld aantal liters melk, ....  Voor het kunnen aanleveren van jaarcijfers agrarische ondernemingen hebben we de AGT18 ontwikkeld. Dit is een extensie op de jaarrekening (FT 18) waarin deze specifieke informatie kan worden opgenomen. Deze extensie is begin dit jaar gepubliceerd en is na implementatie door softwareleveranciers ook beschikbaar voor accountants.

 

V: Veel banken geven aan SBR-cijfers te willen ontvangen voor een bepaalde datum (vaak 1/7/20xx op straffe van een toeslag of renteverhoging). Mag dit zomaar en kunnen er aparte afspraken worden gemaakt over aanlever momenten?

A: Wanneer klanten bij een bank jaarcijfers moet aanleveren, ligt dit meestal vast in de kredietovereenkomst die tussen de bank en de klant is overeengekomen. De Jaarcijfers dienen maximaal 6 maanden na afloop van het boekjaar aangeleverd te worden. Dit is meestal op 1 juli maar met een gebroken boekjaar kan dat ook een ander moment zijn. Het kan voorkomen dat de jaarcijfers rond de afgesproken datum nog niet definitief zijn, omdat niet alle werkzaamheden in de eerste helft van een jaar kunnen plaatsvinden.  Mocht dit niet mogelijk/haalbaar zijn, laat de klant dan contact opnemen met zijn/haar bank. De bank wil graag weten waarom de jaarcijfers mogelijk later worden ingeleverd en wanneer deze dan worden verwacht.

 

V: In hoeverre moet een (digitale) samenstellingsverklaring worden toegevoegd aan de SBR Jaarrekening? 

A: Er moet een samenstellingsverklaring worden toegevoegd aan de Jaarrekening die via SBR worden verzonden, hier is een apart veld in de taxonomie voor beschikbaar. De verklaring kan vanuit de inrichtingsjaarrekening in dit veld geplakt worden. Hetzelfde geldt voor controleverklaringen. In de toekomst gaan we het mogelijk maken om een volledig digitale verklaring met een digitale handtekening toe te voegen aan de definitieve jaarcijfers die via SBR worden verzonden.

 

V: Extra informatie ten opzichte van de inrichtingsjaarrekening levert uitdagingen op bij een samenstellingsopdracht (immers bij de opdracht is de jaarrekening leidend, extra informatie zou een extra opdracht kunnen betekenen). Is de aanvulling t.o.v. inrichtingsjaarrekening met NBA besproken?

A: Dit is een belangrijk punt en tegelijkertijd een uitdaging waar we voor staan. Dit is regelmatig onderwerp van gesprek met onze ketenpartners. Op het moment zijn de extra velden bijna allemaal kwalitatief, en niet kwantitatief, waardoor de daadwerkelijk extra gevraagde informatie zeer gering is. Hieronder is zichtbaar welke velden dat op dit moment betreft. Banken hebben deze informatie nodig voor de verwerking van de gegevens. Raadpleeg ook de websites van de 3 grootbanken over het aanleveren van Jaarcijfers via SBR.

ABN AMRO                             ING                                Rabobank

V: In hoeverre is het verplicht het bestuursverslag (MG) mee te sturen in de bankenrapportage?

A: Alleen in entrypoint Rechtspersoon is het mogelijk om het bestuursverslag mee te sturen.

Het is niet verplicht maar wel aan te raden om het bestuursverslag, de jaarrekening en de overige gegevens in één document op te nemen, zodat alle informatie direct beschikbaar is voor de gebruikers van de jaarrekening. De informatie die in het bestuursverslag is opgenomen mag niet in strijd zijn met hetgeen vermeld is in de jaarrekening.

 

V: Volgt SBR inmiddels ook de ontwikkelingen rondom de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Banken willen op termijn deze informatie wellicht ook ontvangen?

A: Deze ontwikkelingen worden zeker gevolgd, maar zien we los van de aanlevering van de jaarcijfers via SBR aan de banken op dit moment. Op termijn kan dit een additionele ontwikkeling zijn met onze ketenpartners.

 

V: Inrichtingsjaarrekening versus deponering! Is best verschillend?

A: Dat klopt. Voor de deponering aan de KvK zijn veel vrijstellingen van toepassing ten opzichte van de inrichtingsjaarrekening. Een micro of kleine entiteit hoeft bijvoorbeeld geen Winst- en Verliesrekening op te nemen in de deponering aan de KvK. Dit is voor een bank echter een essentieel onderdeel met veel informatie, dat noodzakelijk is voor het beoordelen van en analyseren van een (bestaand) krediet. Daarom is de FT, de taxonomie die door de banken gebruikt wordt, gebaseerd op de inrichtingsjaarrekening.

 

V: Welke softwareaanbieders leveren nu een kwalitatief goede SBR-rapportage?

A: Het overzicht van aangesloten softwareleveranciers, die het via hun software mogelijk maken om jaarrekeningen via SBR aan te leveren is hier te vinden. Over het algemeen zien we dat veelgebruikte cloud software de SBR Jaarrekening kwalitatief goed heeft geïmplementeerd, en het beste in staat is om aan te sluiten bij nieuwe taxonomieën en producten. Met name in oudere softwarepakketten waar niet veel meer aan ontwikkeld wordt is het niet altijd makkelijk om een SBR Jaarrekening aan te leveren, en kost dit soms extra tijd. Wel zien de ontwikkeling dat meerdere softwareleveranciers steeds vaker overgaan op cloudoplossingen.

 

V: Krijgt de klant een tegemoetkoming in de extra kosten bijvoorbeeld in de vorm van een korting op de afsluitprovisie?

A: Dat verschilt per bank. Bijvoorbeeld bij een nieuwe aanvraag kan er een korting van kracht zijn op de afsluitprovisie wanneer er jaarcijfers via SBR worden aangeleverd voor een nieuwe financiering.

 

V: De KvK stuurt altijd een bevestigingsmail dat de informatie goed is ontvangen. Dit mis ik bij de banken.

A: Sinds de introductie van de nieuwste taxonomie (FT18) wordt een bevestigingsmail verstuurd naar de aanleverende partij.  Dit werkt op dezelfde manier als de reactie vanuit de KvK, naar hetzelfde e-mailadres. Als een aanlevering mislukt is, wordt er ook een specificatie van de validaties die de foutmelding veroorzaken via een mail aan de indiener teruggegeven.

 

V: Dien je verplicht met een portaal te werken voor de aanlevering of kan het ook direct worden aangeleverd?

A: De meeste aanleveringen komen binnen via portalen of andere verzendsoftware. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Pinkweb, PKIsigning, Hix, MijnAccountantsPortal en CreAim. Verder is het vanuit veel jaarrekeningsoftware ook mogelijk om direct te versturen, bijvoorbeeld bij Visionplanner en Caseware. Verder biedt SBR Nexus de mogelijkheid om de jaarrekening in te sturen via onze portal, kijk daarvoor op Mijndatamijnbusiness.

 

V: Vanaf dit jaar krijg je eindelijk een ontvangstbevestiging via de mail. Wanneer komt het rapport erbij hoe dit verwerkt is? En wellicht al een kredietrating erbij? Krijg je er ook eens wat info voor terug!

A: De ontvangstbevestiging is de eerste stap die we hebben gezet, en uiteraard kunnen we dit proces in de toekomst nog verder optimaliseren. Een aantal suggesties horen wellicht meer thuis in het proces van de banken.

 

V: Kunnen prognoses ook via deze weg ingestuurd worden?

A: Op dit moment kunnen alleen jaarcijfers die definitief zijn vastgesteld via SBR worden verzonden. We zien echter dat er ook veel processen zijn binnen de banken waarbij ook prognoses worden gebruikt.  Op termijn is dit zeker een product dat SBR Nexus zou willen toevoegen aan het productassortiment.

 

V: Misschien op termijn ook SBR gebruiken voor tussentijdse cijfers en ratio's?

A: Op termijn is dit zeker een product dat SBR Nexus zou willen toevoegen aan het productassortiment.

 

V: Hoe zorg ik dat ik de FT 18 kan gebruiken?

A: Wanneer je al beschikt over software waarmee je een SBR-jaarrekening kan opstellen dan is het een kwestie van de laatste versie, FT18, installeren. Veel softwareleveranciers zorgen ervoor dat je automatisch over de laatste versie kan beschikken. Dit kun je waarschijnlijk het makkelijkst checken bij jouw IT-specialist of bel de helpdesk van de softwareleverancier.  Bekijk ook onze handleiding over de FT 18, deze is hier te vinden

 

Wanneer je op dit moment nog geen jaarrekeningen via SBR aanlevert wil je daar wellicht nog wat advies over of hulp bij ontvangen. Veel informatie kun je vinden op onze website maar uiteraard kun je ook telefonisch contact met ons opnemen. Frank van Giesen (06-14886501) en Niels de Klerk (06-81910591), onze partnermanagers staan je graag te woord.

 

 

Rabobank, ING en ABN Amro over de SBR Jaarrekening

Banken stellen de SBR Jaarrekening ook als norm en vragen er actief om bij ondernemers.

In deze video leggen ABN Amro, Rabobank en ING het belang uit van digitale uitwisseling van financiële gegevens. Snel, veilig...

26 January 2021
Algemeen

Digitaal aanleveren, juist nu!

De Coronacrisis is voor ondernemers een uitdagende periode. In veel branches leiden de maatregelen tot sluiting, minder omzet of nieuwe initiatieven. Het aantal ondernemers wat een beroep doet op een van de banken...

22 April 2020
Algemeen